Kurczaczek słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.filety z kurczaka kroimy w małe kawałki,przyprawiamy do smaku solą
2.kroimy warzywka: papryka w paseczki,pora(całego) jak zawsze w plasterki,cebulę w kostkę i wszystko smażymy na oleju na patelni,na małym ogniu,od czasu do czasu mieszając żeby nie przywarło do patelni.
Wszystko pięknie pachnie.
Wyłączamy jak wszystkie warzywka będą miękkie(po około 15min)
3.robimy sosik:cukier,sok z cytryny,sok z pomarańczy świeżej,koncentratu pomidorowego i sosu sojowego zagotować w garnuszku,pamiętając by nie doprowadzić do wrzenia.Jak się zagotuje wyłączamy.Jak sosik wystygnie dodajemy 1 łyżeczkę maki ziemniaczanej i mieszamy.
4.sosik wlewamy do tych warzywek podsmażonych na patelni i mieszamy
5.Obtaczamy kawałki filetów z kurczaka:Najlepiej do dużej miseczki wbić całe jajko (lub 2) i dodać tyle mąki ziemniaczanej żeby wyszła gęsta masa i wrzucić do miseczki wszystkie kawałki fileta z kurczaka i obtoczyć w tej masie
6.obtoczone w masie filety z kurczaka smażymy na patelni na oleju(będzie trochę pryskać) odwracając z 1 na 2 stronę, będą gotowe jak się zrumienią i pysznie chrupiące
7.usmażone filety z kurczaka przekładamy do dużego naczynia,dodajemy podsmażone warzywka z sosikiem,który wcześniej połączyliśmy z warzywami.
Można dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka konserwowego(np.2 ogórka) i wymieszać.
8.Danie można podawać.
Czas przygotowania i smażenia podałam w przybliżeniu.
Smacznego:)
Komentarze