Taką zupę często robiła moja mama a zupa jest smaczna -jedna z moich ulubionych.
40 min
Składniki:
Kura
2-3 marchewki
2 pietruszki
10 dag selera
1 duża cebula
2-3 dag mąki
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela
sól i pieprz
papryka mielona,majeranek oraz gałka muszkatołowa do smaku
Kura "a la flaczki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną kurę,umyć,odzielić mięso od kości,pokroić w paseczki.Warzywa umyć,obrać,opłukać i również pokroić w paseczki,podsmażyć razem z mięsem,zalać wodą,posolić,dodać ziarenka oraz liście laurowe,gotować do miękkości pod przykryciem.Cebulę obrać,drobno pokroić,podsmażyć ,dodać mąkę,lekko zrumienić,dodać do kury pod koniec gotowania , przyprawić majerankiem,gałką,papryą ,solą i pieprzem.
Komentarze