Kura "a la flaczki"

0 (0 ocen)

  • 40 min

Taką zupę często robiła moja mama a zupa jest smaczna -jedna z moich ulubionych.

  • 40 min

Składniki:

  • Kura
    2-3 marchewki
    2 pietruszki
    10 dag selera
    1 duża cebula
    2-3 dag mąki
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela
    sól i pieprz
    papryka mielona,majeranek oraz gałka muszkatołowa do smaku

Kura "a la flaczki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną kurę,umyć,odzielić mięso od kości,pokroić w paseczki.Warzywa umyć,obrać,opłukać i również pokroić w paseczki,podsmażyć razem z mięsem,zalać wodą,posolić,dodać ziarenka oraz liście laurowe,gotować do miękkości pod przykryciem.Cebulę obrać,drobno pokroić,podsmażyć ,dodać mąkę,lekko zrumienić,dodać do kury pod koniec gotowania , przyprawić majerankiem,gałką,papryą ,solą i pieprzem.

Porady

Kości z drobiu zużyć na wywar do innej zupy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy