Kulki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybkie danie,sposób. na wykorzystanie ziemniakow pozostalych z poprzedniego dnia.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków.,0,5 szklanki kaszy manny,0,5 szkl. mąki ziemniaczanej. +do obtoczenia kulek. + sos pieczarkowy lub gulasz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Kulki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy ,studzomy ,ugniatamy tluczkiem ,łącząc z kaszą manną i mąką ziemniaczana .
    Wyrabiamy zeby skladniki sie połączyły. Z tak powstalego ciasta urywamy po kawalku tworząc kulki .Po wyrobieniu calego ciasta gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, 5minut od czasu kiedy wypłyną na powierzchnię. W osobnym garku rozpuszczamy troszke masła i wkladamy juz ugotowane kulki. Podajemy zprzygotowanym sosem.

Porady

Najlepiej do tego dania użyć ziemniakow pozostalych z poprzedniego dnia . Równie dobrze smakują posypane startym zoltym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kulki ziemniaczane

To może cię zainteresować