KULKI Z KURCZAKA

4.49 (186 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne kuleczki z kurczaka w posypce z sezam, curry, słodkiej papryki i wiórek kokosowych. Idealna przekąska na różnego rodzaju imprezy

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 200 g fileta z kurczaka
    1 kostka warzywna
    1 cebula
    150 g serka śmietankowego kanapkowego
    4-5 suszonych pomidorów w oliwie
    kilka orzechów włoskich
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    sól, pieprz
    Do obtoczenia:
    papryka słodka mielona
    curry
    sezam
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Kulki

Kulki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy 1 litr wody i rozpuszczamy w niej kostkę warzywną. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy do miękkości. Studzimy.
  • 2. Wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy na małe kawałki. Orzechy włoskie drobno siekamy. Wszystkie składniki -kawałki kurczaka, cebulę, suszone pomidory oraz orzechy włoskie- przekładamy do misy blendera, dodajemy serek kanapkowy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną. Mieszamy.
    Z otrzymanej masy formujemy kulki i obtaczamy je w wybranych dodatkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować