kulki śledziowo-mięsne

4.5 (189 ocen)

  • 30 min

Pierwszy raz tę potrawę zrobila moja mama . Smakuje nam wszystkim:)

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg. śledzi matjasów
    1/2 kg. mięsa mielonego, wieprzowego
    2 jajka
    pieprz, ew. wegeta
    mąka do panierowania
    olej do pieczenia
    ocet
    liść laurowy
    ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kulki śledziowo-mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmielone śledzie i mięso mieszamy z jajkami, pieprzem (można dodać wegetę). Formujemy kulki, panierujemy w mące i smażymy na gorącym oleju. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Wodę gotujemy z octem, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotową zalewę octową zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy na piórka i parzymy wrzątkiem.
  • 3. Zalewamy zimne kulki zimną zalewą z cebulą.
    Potrawa najlepiej smakuje następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias Mięso Śledzie Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować