Kulki mięsne z dipem śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Smaczna przekąska na zimno lub na ciepło.

  • 50 min

Składniki:


  • 250 g mielonej wołowiny
    4 dymki
    ząbek czosnku
    łyżka bułki tartej
    jajko
    50 g startego parmezanu
    sól ,pieprz
    3 łyżki oliwy
    Sos:
    100 ml śmietany 12%
    100 ml majonezu
    2 łyżeczki soku z cytryny
    garść posiekanego oregano
    oliwki czarne i zielone

Kulki mięsne z dipem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dymkę po oczyszczeniu posiekałem ze szczypiorem. Czosnek po obraniu również posiekałem. Ser , tartą bułkę , jajko , mięso , cebulę i czosnek wymieszałem, dokładnie wyrobiłem , przyprawiłem do smaku solą i pieprzem. Uformowałem kulki , wielkości orzecha włoskiego , smażyłem na rozgrzanym oleju ok. 10 minut na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni osączyłem z oliwy na papierze kuchennym.
    Sos : śmietanę wymieszałem z majonezem , sokiem z cytryny i posiekanym oregano , doprawiłem solą i świeżo mielonym pieprzem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy