kulki miesne w sosie pieczeniowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo szybkie w wykonaniu miesko.

  • 15 min

Składniki:

  • 45-50 dkg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego garmazeryjnego,
    1 większa główka czosnku, lub 2 mniejsze,
    1 sos pieczeniowy ciemny np.Winiary,
    1 cebula,
    pół papryki czerwonej lub żółtej,
    olej do podsmażenia kulek

Kulki miesne w sosie pieczeniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kulki miesne 1. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z mielonym mięsem.Formujemy kulki z mięsa (dowolnej wielkości) i układamy na rozgrzany olej.Rumienimy z obu stron.Gdy druga strona kulek bedzie juz prawie idealnie zrumieniona dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę.Gdy cebulka sie podsmaży, wlewamy do tego sos pieczeniowy rozrobiony w wodzie-dodajemy 50ml wody więcej niż pisze na opakowaniu.Przykrywamy rondel i dusimy ok 20 minut, mieszając dość często by sos nie przywarł do rondla.
    W razie potrzeby sos można zagęścic mąką i doprawic.
    Mięsa nie należy doprawiać! Sos daje taki smak , że już nie wymaga doprawiania (przynajmniej dla mnie).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy