KULKI JAGLANO- DAKTYLOWE

4.49 (160 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

zdrowo i bardzo smacznie!

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy jaglanej (lub pół szklanki)
    200 gr daktyli drylowanych
    1 czubata łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
    100 gr wiórek kokosowych do obtoczenia
    opcjonalnie do słodzenia 1 łyżka syropu z agawy, syropu klonowego
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kulki jaglano- daktylowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na co najmniej godzinę (jeśli mamy słaby blender to na dłużej).
  • 2. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, następnie ostudzić.
  • 3. Daktyle odsączyć, dokładnie sprawdzić czy nie ma pozostałości pestek i zblendować.
  • 4. W garnku podgrzać olej kokosowy z kakao. Gdy olej się rozpuści zdjąć z palnika i dodać płatki owsiane. Dokładnie wymieszać.
  • 5. Gdy ostygnie połączyć wszystkie składniki- olej z kakao i płatkami oraz daktyle i kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 6. Kulki jaglano- daktylowe są słodkie, co jest zasługą daktyli, jeśli jednak dla kogoś są za mało słodkie można dodać syrop z agawy luk klonowy.
  • 7. Z powstałej masy formować małe kulki i obtaczać we wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować