Kulki jabłkowo-serowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proste i smaczne kuleczki, lekko wilgotne, każdemu poprawią humor.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    50 dag białego sera(u mnie półtłustego)
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 szklanki mąki
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3 jabłka
    1 łyżeczka sody
    Olej do smażenia
    Cukier puder do posypania kulek

Kulki jabłkowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: sodę wymieszać z mąką, przesypać do miski. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, wlać do mąki, dodać ser oraz starte na tarce o grubych oczkach i lekko odciśnięte jabłka. Całość dokładnie wyrobić. Z ciasta formować małe kulki. Olej rozgrzać do temp. pieczenia, wrzucać kulki, smażyć na złoty kolor z dwóch stron, osączyć na papierowym ręczniku, lekko przestudzone, obtoczyć w cukrze pudrze.

Porady

1. do srodka kulek można dodac kilka rodzynek namoczonych w rumie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy