Kulki dyniowe słodko-kwaśne

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mini dynie są wyśmienite i świetnie się prezentują w sałatkach czy szaszłykach. Każdy kto pierwszy raz je próbuje ma problem , bo nie może zgadnąć co to jest!

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dynia: 1 sztuka
    MARYNATA:
    - woda: 3 szklanki
    - ocet: 0.5 szklanki
    - cukier: 40 dekagramów
    - laska cynamonu: 1 sztuka
    - goździki całe: 10 sztuk

Kulki dyniowe słodko-kwaśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kulki dyniowe słodko-kwaśne 1. - Dynię przekroić na 4 części, wybrać pestki.
    - Z miąższu wydrążać kulki metalową łyżeczką do robienia kulek.
    - Gotowe kulki sparzyć przez 2 minuty we wrzątku.
    - Odcedzić, przelać zimną wodą i zapakować do słoików.
  • 2. - Zagotować składniki zalewy, pogotować ok. 5 minut.
    - Wyjąć goździki i cynamon, zalać gorącą zalewą dynię w słoikach.
    - Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy