Kulicz - rosyjska baba paschalna

4.5 (143 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kulicz - rosyjskie tradycyjne ciasto wielkanocne. Pieczony jest w specjalnej bardzo wysokiej formie o małej średnicy, co nadaje tej babie wyjątkowy wygląd.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - drożdże: 25 gramów
    - mleko (letnie): 4 łyżki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - mąka: 2 łyżki

    - mąka (pszenna typ 650): 500 gramów
    - mleko (ciepłe): 0.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - żółtka: 2 sztuki
    - masło: 75 gramów
    - margaryna (dobrej jakości): 75 gramów
    - cukier (aromatyzowany wanilią ¾ szk.): 0.75 szklanki
    - rodzynki: 100 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Kulicz - rosyjska baba paschalna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Całe jajka i żółtka zmiksować z cukrem, aż będą puszyste i wyraźnie powiększą swoja objętość, następnie odstawić w ciepłe miejsce np. do nagrzanego do 50*C piekarnika i wyłączonego, aby masa się podgrzała.
  • 3. Gdy rozczyn będzie gotowy, wlać do niego ciepłe mleko i rozmieszać. Nie przestając mieszać, dodać ciepłą masę jajeczną. Miskę przykryć lniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia /ok.45 min./.
  • 4. Gdy masa podwoi swoją objętość dodawać na zmianę po łyżce roztopionego, ciepłego tłuszczu i mąki. Dokładnie wyrobić, można mikserem, aż ciasto będzie odstawało od ścianek miski. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki, wcześniej namoczone w rumie lub ciepłej wodzie i odsączone. Jeszcze przez chwilę wyrabiać, aby rodzynki połączyły się z ciastem. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 5. W tym czasie przygotować formy, wysmarować je masłem i obsypać bułką tartą, a na dno położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia.
  • 6. Zamiast form można wykorzystać metalowe, litrowe puszki po owocach. Ja piekłam w dwóch garnkach /bez elementów plastykowych/, jeden o pojemności 1i ½ litra, a drugi 2 litry.
  • 7. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać ręcznie, bardzo delikatnie podsypując mąką / ja dodałam 2 łyżki/, zbyt duża ilość mąki spowoduje, że ciasto będzie niesmaczne. Jeśli ciasto będzie się kleiło nadal, to po prostu trzeba trochę dłużej wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i nie będzie się kleiło do rąk.
  • 8. Z ciasta formować kuleczki wielkości dużej śliwki / kulicze/ i wkładać do wcześniej przygotowanych foremek, wypełniając je do 1/3 wysokości. Nakryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 9. Gdy ciasto podrośnie do ¾ wysokości formy, wstawić je do nagrzanego piekarnika do 160*C i piec ok.35 minut do tzw. suchego patyczka.
    Ostudzone kulicze polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
  • 10. *Przepis na to tradycyjne ciasto Wielkanocne znalazłam na rosyjskiej stronie internetowej:
    http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=1694#post1694
    W stosunku do oryginału zmniejszyłam ilość cukru i drożdży oraz obniżyłam temperaturę i skróciłam czas pieczenia. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Dodatkowym atutem jest bardzo dekoracyjny wygląd.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować