Kulicz - rosyjska baba paschalna

  • wyświetlono: 1103 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kulicz - rosyjskie tradycyjne ciasto wielkanocne. Pieczony jest w specjalnej bardzo wysokiej formie o małej średnicy, co nadaje tej babie wyjątkowy wygląd.

anemon
  • 16 porcje
  • Średni

Składniki

- drożdże: 25 gramów
- mleko (letnie): 4 łyżki
- cukier: 1 łyżeczka
- mąka: 2 łyżki

- mąka (pszenna typ 650): 500 gramów
- mleko (ciepłe): 0.5 szklanki
- jajka: 2 sztuki
- żółtka: 2 sztuki
- masło: 75 gramów
- margaryna (dobrej jakości): 75 gramów
- cukier (aromatyzowany wanilią ¾ szk.): 0.75 szklanki
- rodzynki: 100 gramów

Sposób przygotowania przepisu:

Kulicz - rosyjska baba paschalna

  • 1. Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Całe jajka i żółtka zmiksować z cukrem, aż będą puszyste i wyraźnie powiększą swoja objętość, następnie odstawić w ciepłe miejsce np. do nagrzanego do 50*C piekarnika i wyłączonego, aby masa się podgrzała.
  • 3. Gdy rozczyn będzie gotowy, wlać do niego ciepłe mleko i rozmieszać. Nie przestając mieszać, dodać ciepłą masę jajeczną. Miskę przykryć lniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia /ok.45 min./.
  • 4. Gdy masa podwoi swoją objętość dodawać na zmianę po łyżce roztopionego, ciepłego tłuszczu i mąki. Dokładnie wyrobić, można mikserem, aż ciasto będzie odstawało od ścianek miski. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki, wcześniej namoczone w rumie lub ciepłej wodzie i odsączone. Jeszcze przez chwilę wyrabiać, aby rodzynki połączyły się z ciastem. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 5. W tym czasie przygotować formy, wysmarować je masłem i obsypać bułką tartą, a na dno położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia.
  • 6. Zamiast form można wykorzystać metalowe, litrowe puszki po owocach. Ja piekłam w dwóch garnkach /bez elementów plastykowych/, jeden o pojemności 1i ½ litra, a drugi 2 litry.
  • 7. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać ręcznie, bardzo delikatnie podsypując mąką / ja dodałam 2 łyżki/, zbyt duża ilość mąki spowoduje, że ciasto będzie niesmaczne. Jeśli ciasto będzie się kleiło nadal, to po prostu trzeba trochę dłużej wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i nie będzie się kleiło do rąk.
  • 8. Z ciasta formować kuleczki wielkości dużej śliwki / kulicze/ i wkładać do wcześniej przygotowanych foremek, wypełniając je do 1/3 wysokości. Nakryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 9. Gdy ciasto podrośnie do ¾ wysokości formy, wstawić je do nagrzanego piekarnika do 160*C i piec ok.35 minut do tzw. suchego patyczka.
    Ostudzone kulicze polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
  • 10. *Przepis na to tradycyjne ciasto Wielkanocne znalazłam na rosyjskiej stronie internetowej:
    http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=1694#post1694
    W stosunku do oryginału zmniejszyłam ilość cukru i drożdży oraz obniżyłam temperaturę i skróciłam czas pieczenia. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Dodatkowym atutem jest bardzo dekoracyjny wygląd.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

WielkanocdrożdżeBabka wielkanocnababkakuchnia rosyjskaciasta świątecznewypieki świątecznebaba drożdżowaciasta wielkanocnetradycyjne wypiekirosyjski_deserbaba paschalna
 

Komentarze

Podobne przepisy

Baba-mulatka

Dodane przez: 2milutka

Mulatka -Wielkanocna baba

Miękka o lekko orzechowym aromacie...

Baba

Dodane przez: 2milutka

Wiosenna cytrynowa baba

Miękka puszysta cytrynowa baba...

Baba

Dodane przez: 2milutka

Puchata baba

Prosto szybko i smacznie najlepiej...

szarlotka rosyjska

Dodane przez: PolskaGotuje

Szarlotka rosyjska

Ten przepis dostałam od znajomej...

Baba z kuleczkami z marcepanu

Dodane przez: 2milutka

Baba z kuleczkami marcepanowymi

Baba z kuleczkami marcepanowymi...

Baba majonezowa

Dodane przez: karinzgr

Baba majonezowa

Pulchna i delikatna