Kuleczki to moja alternatywa na szybki obiad albo kolacje. Smakują zarówno na zimno np z ketchupem jak i ciepło z np surówką z pora i rybą czy kawałkiem mięsa.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
1kg ziemniaków
0,25kg żółtego sera
2 jajka
1,5 szklanki mąki
1 cebula
Sól
Olej do smażenia
Kuleczki ziemniaczano-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę i wystudzić ( można użyć ziemniaków które zostały z obiadu). Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Do ziemniaków dodać mąkę, całe jajka, ser, cebulę i doprawić do smaku solą . Wyrabiamy jak ciasto na kopytka. Formujemy wałeczki i kroić małe kawałeczki z których formujemy kulki. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Komentarze