Kuleczki mięsne w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kuleczki mięsne:
Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, dosypujemy do masy 4 łyżki bułki tartej, wszytko mieszamy. Na osobną misę wsypujemy ok. szklanki bułki tartej. Z misy z wyrobionym mięsem bierzemy w dłoń troszeczkę mięsa-tyle żeby uformować z niej średniej wielkości kuleczkę. Tak uformowaną kuleczkę obtoczyć w bułce tartej, która jest na osobnym talerzu. Tak należy postępować z resztą mięsa. Uformowane w ten sposób kuleczki wkładamy na rozgrzaną patelnie oraz posypujemy tymiankiem. Kuleczki podpiekamy ok. 15min.do momentu aż mięso nie będzie surowe, często mieszamy.
2.W osobnym garnku wrzucamy do gotującej się osolonej wody makaron typu rurki.
3.Podpieczone kuleczki mięsne przesypujemy do osobnego garnka. Rozrabiamy sos bolognese oraz zalewamy nim kuleczki mięsne. całość należy zagotować ciągle mieszając. Zamiast gotowego sosu bolognese można ugotować bulion, zaprawić go koncentratem pomidorowym oraz zagęścić mąką, ale osobiście polecam sos bolognese.
4.Ugotowany makaron wykładamy na duży płaski talerz, następnie polewamy go kuleczkami mięsnymi z sosem. Życzę smacznego!
Porady
Do mięsa nie wbijamy jajka. Jeżeli masa jest za rzadka należy wsypać więcej bułki tartej.
Komentarze