Kuleczki mięsne w sosie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepyszne danie dla całej rodziny. Niedrogie oraz łatwe w przyrządzeniu. Jest to mój własny przepis który jest wprost wyśmienity.

  • 45 min

Składniki:

  • 0,5kg mielonego mięsa np.wieprzowo-wołowego
    bułka tarta
    przyprawy:sól, pieprz, tymianek
    makaron rurki
    sos bolognese
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kuleczki mięsne w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kulki mięsne na patelni 1. kuleczki mięsne:
    Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, dosypujemy do masy 4 łyżki bułki tartej, wszytko mieszamy. Na osobną misę wsypujemy ok. szklanki bułki tartej. Z misy z wyrobionym mięsem bierzemy w dłoń troszeczkę mięsa-tyle żeby uformować z niej średniej wielkości kuleczkę. Tak uformowaną kuleczkę obtoczyć w bułce tartej, która jest na osobnym talerzu. Tak należy postępować z resztą mięsa. Uformowane w ten sposób kuleczki wkładamy na rozgrzaną patelnie oraz posypujemy tymiankiem. Kuleczki podpiekamy ok. 15min.do momentu aż mięso nie będzie surowe, często mieszamy.
  • ugotowany makaron rurki 2. W osobnym garnku wrzucamy do gotującej się osolonej wody makaron typu rurki.
  • 3. Podpieczone kuleczki mięsne przesypujemy do osobnego garnka. Rozrabiamy sos bolognese oraz zalewamy nim kuleczki mięsne. całość należy zagotować ciągle mieszając. Zamiast gotowego sosu bolognese można ugotować bulion, zaprawić go koncentratem pomidorowym oraz zagęścić mąką, ale osobiście polecam sos bolognese.
  • gotowe danie 4. Ugotowany makaron wykładamy na duży płaski talerz, następnie polewamy go kuleczkami mięsnymi z sosem. Życzę smacznego!

Porady

Do mięsa nie wbijamy jajka. Jeżeli masa jest za rzadka należy wsypać więcej bułki tartej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować