200g kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
2 szklanki wody
Sól
2 łyżki miodu lub cukru ( można użyć też syrop barmański o smaku kokosowym ok 50ml)
Około 350 g wiórek kokosowych
Całe blanszowane migdały
Kuleczki kokosowe ala rafaello z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą.
Do garnka wlewamy wodę i mleko dodajemy szczyptę soli oraz kaszę.
Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Gdy płyn wyparuje (masa musi przypominać gęsty budyń) zdejmujemy z ognia, dodajemy miód lub cukier.
Odstawiamy do przestudzenia.
Przestudzoną masę blendujemy. dodajemy ok 200 g wiórek kokosowych i dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy małe kuleczki wkładając do środka po 1 migdale oraz otaczamy w reszcie wiórek kokosowych.
Chłodzimy m3-5 godzin w lodówce.
Komentarze