Kuleczki a'la Rafaello

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Budyniowo - bakaliowe kuleczki, wyglądające jak Rafaello.

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu b:
    1 szklanka śmietanki 12%
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1 lekko zaokrąglona łyżka mąki pszennej
    4 czubate łyżki mielonych migdałów
    4 czubate łyżki wiórków kokosowych
    garść rodzynek

    składnik podstawowy dodatkowy:
    70 g biszkoptów

    składniki robocze:
    1 łyżeczka cukru

Kuleczki a'la rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki rozprowadzamy w 1/3 szklanki śmietanki. Pozostałą śmietankę zagotowujemy z dodatkiem cukru i wlewamy śmietankę z mąkami. Zagotowujemy, cały czas mieszając, i gotujemy ok. 2 minut. Zestawiamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą tak, aby przylegała do powierzchni budyniu i odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Biszkopty mielimy i dodajemy do budyniu wraz z mielonymi migdałami. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Z masy formujemy nieduże kuleczki, do środka wkładając po 3 rodzynki. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i układamy w małych papilotkach. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzone.

Porady

Deser jest mało słodki. Jeśli wolimy słodsze desery, możemy zwiększyć ilość cukru dodanego do śmietanki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy