Kulebiak z łososiem po fińsku

4.5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Podczas podróży po Skandynawii miałam okazję poznać również miejscowe tradycje kulinarne. W Finlandii próbowałam pieczonego kulebiaka z wędzoną rybą.

Składniki:

  • ● op. ciasta francuskiego (ok. 27 dag)
    ● 20 dag wędzonego łososia w plastrach
    ● 12 dag ryżu
    ● 3 jajka
    ● pęczek koperku
    ● 10 dag śmietany 18-proc.
    ● sól
    ● pieprz

    Sos:
    ● ząbek czosnku
    ● mały jogurt naturalny
    ● 2 łyżki majonezu

    Surówka:
    ● łyżka oliwy z oliwek
    ● 5 garści rukoli
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kulebiak z łososiem po fińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko, studzimy.
    Mieszamy ze śmietaną,
    do prawiamy solą i pieprzem.
    2 jajka gotujemy na twardo,
    obieramy i kroimy w kostkę. Koperek
    myjemy i siekamy.
  • Kulebiak z łososiem po fińsku 2. Ciasto francuskie rozwałkowujemy
    i dzie limy na dwa równe
    prostokąty. Na jednym układamy
    warstwę ryżu, jajek i łososia.
    Posypujemy koperkiem. Przykry
    wamy drugim kawałkiem
    cias ta, dokładnie zlepiamy brzegi.
    Jajko rozkłócamy i smarujemy
    wierzch ciasta.
  • 3. Kulebiaka pieczemy na blasze
    wyłożonej papierem do pieczenia
    ok. 20 minut w 180 °C.
  • 4. Robimy sos: jogurt mieszamy
    z majonezem, dodajemy zmiażdżony
    czosnek. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Przed po daniem
    polewamy kulebiaka.
  • 5. Przygotowujemy surówkę:
    rukolę myjemy, osączamy. Skrapiamy
    oliwą, doprawiamy i podajemy
    z kulebiakiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować