Kulebiak z łososiem po fińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na sypko, studzimy.
Mieszamy ze śmietaną,
do prawiamy solą i pieprzem.
2 jajka gotujemy na twardo,
obieramy i kroimy w kostkę. Koperek
myjemy i siekamy.
2.Ciasto francuskie rozwałkowujemy
i dzie limy na dwa równe
prostokąty. Na jednym układamy
warstwę ryżu, jajek i łososia.
Posypujemy koperkiem. Przykry
wamy drugim kawałkiem
cias ta, dokładnie zlepiamy brzegi.
Jajko rozkłócamy i smarujemy
wierzch ciasta.
3.Kulebiaka pieczemy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia
ok. 20 minut w 180 °C.
4.Robimy sos: jogurt mieszamy
z majonezem, dodajemy zmiażdżony
czosnek. Doprawiamy
solą i pieprzem. Przed po daniem
polewamy kulebiaka.
5.Przygotowujemy surówkę:
rukolę myjemy, osączamy. Skrapiamy
oliwą, doprawiamy i podajemy
z kulebiakiem.
Komentarze