Kulebiak z komosą ryżową i pieczarkami

  • wyświetlono: 681 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Oryginalny przepis p pochodzi z książki Marii Dislowej z 1930 r.

PolskaGotuje
  • 16 porcje
  • Średni

Składniki

CIASTO::
- mleko: 250 mililitrów
- mąka: 500 gramów
- drożdże swieże: 30 gramów
- cukier: 10 gramów
- żółtka: 3 sztuki
- masło: 60 gramów
FARSZ::
- komosa ryżowa (quinoa): 100 gramów
- pieczarki: 300 gramów
- cebula: 1 sztuka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku: 1 szczypta
- masło: 3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Kulebiak z komosą ryżową i pieczarkami

  • Kulebiak z komosą ryżową1. CIASTO:
    Z drożdży, niewielkiej ilości mleka (1/3 szklanki) i łyżeczki cukru robimy rozczyn, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mleko doprowadzamy do wrzenia i od razu zalewamy nim mąkę i mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem. Kiedy masa przestygnie i jest ciepła (nie gorąca!), dodajemy pozostałe składniki i rozczyn. Ciasto dobrze wyrabiamy. Przykrywamy serwetką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • Kulebiak z komosą ryżową2. FARSZ:
    Komosę ryżową gotujemy wg przepisu na torebce (u mnie: mniej więcej 1,5 szklanki wody, czas gotowania ok. 20 minut). Pieczarki i cebulę kroimy i dusimy na maśle. Doprawiamy do smaku i mieszamy z komosą.
  • Kulebiak z komosą ryżową3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielmy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Na każdym rozkładamy tyle samo farszu i zwijamy jak roladę. "Zakończeniem" odwracamy kulebiak do dołu.
    Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st C. Wkładamy blachę z kulebiakami i zmniejszamy do 180 st. Pieczemy ok. 45 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimaboże narodzeniekuchnia polskakulebiakpotrawy_wigilijnekomosa biała

Komentarze

Podobne przepisy

image-0nnsfqj

Dodane przez: KORAL

Kruchy kulebiak z mięsem drobiowym

Kruchy na zewnątrz , miękki i soczysty...

Kulebiaki - kapuśniaczki

Dodane przez: MonikaW

Kulebiaki - kapuśniaczki

Kulebiaki - pyszna przekąska solo...

Śledzie z pieczarkami i papryką.

Dodane przez: joanna1974

Śledzie z pieczarkami i papryką

Jeśli lubisz delikatny smak śledzia...

Krokiety z pieczarkami i jajkami

Dodane przez: aniak

Krokiety z pieczarkami i jajkami

Ten przepis podpatrzyłam u bratowej...

image-1gw65jq

Dodane przez: Magster

SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM I SZYNKĄ

Smaczna przystawka jak również...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE