Kulebiaczki z kiszoną kapustą i pieczarkami

4.49 (196 ocen)

  • 60 min

Prosta przystawka która w połączeniu z czerwonym barszczem zaspokoi gusta najbardziej wymagających

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    kostka drożdży
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    1/2 szklanki śmietany
    2 całe jajka
    2 żółtka
    2 kostki smalcu

    Farsz:
    40 dag pieczarek
    1/2 kg kapusty kiszonej
    1 duża cebula
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Kulebiak Przystawki

Kulebiaczki z kiszoną kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kulebiaczki 1. Farsz:
    Cebulę podsmażyć do miękkości na oleju, kapustę ugotować na miękko, pieczarki podsmażyć na oleju, następnie wymieszać z cebulą i dodać kapustę, przyprawić pieprzem i solą

    Ciasto:
    Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużym naczyniu. Razem wszystko zagnieść, wyrobić na gładką masę
    Rozwałkować ciasto na ok 4 mm grubości, wyciąć paski o szerokości 10 cm.
    na każdym pasku rozkładać po łyżce farszu co ok 10 cm, a następnie zawinąć na pół. skleić i poprzecinać pomiędzy kupkami farszu. Powstałe prostokąty przełożyć na blachę z pergaminem. Piec w temperaturze 170 stopni do zarumienienia.

Porady

Czy cisto jest już gotowe można sprawdzić wkładając wykałaczkę. Aby kulebiaczki miały bardziej złoty kolor można pod koniec pieczenia posmarować rozbitym białkiem lub mlekiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować