Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

Danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Sprawdza się również w karnawale. Kulebiaczki z przewagą pieczarek, ponieważ takie nam bardziej smakują. Idealne do barszczyku.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    500 ml mleka
    50 g drożdży
    4 jajka
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    100 g margaryny
    Farsz:
    1 kg pieczarek
    500 g kiszonej kapusty
    2 cebule
    Sól
    Pieprz
    1 łyżka majeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kulebiak Przystawki

Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06lah2g 1. W rondelku podgrzać mleko z margaryną, rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, jajka oraz mleko z margaryną i drożdżami. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na pół. Odstawić do wyrośnięcia.
    Pieczarki oraz cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć do miękkości. Kapustę ugotować z majerankiem w niewielkiej ilości wody. Odsączyć. Pieczarki połączyć z ugotowaną kapustą, doprawić solą i pieprzem.
    Ciasto rozwałkować na stolnicy na placek.
  • image-1py2nr0 2. Podzielić na 3 prostokąty o wymiarach 40x10 cm. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz, zawinąć do środka. Pokroić na małe prostokąty. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Gdy zostaną nam jakieś odpadki ciasta możemy je cienko rozwałkować i wyciąć gwiazdki.

  • image-02v7x0v 3. Kulebiaczki smarujemy roztopionym masłem oraz posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w 185*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować