Danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Sprawdza się również w karnawale. Kulebiaczki z przewagą pieczarek, ponieważ takie nam bardziej smakują. Idealne do barszczyku.
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
500 ml mleka
50 g drożdży
4 jajka
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
100 g margaryny
Farsz:
1 kg pieczarek
500 g kiszonej kapusty
2 cebule
Sól
Pieprz
1 łyżka majeranku
Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku podgrzać mleko z margaryną, rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, jajka oraz mleko z margaryną i drożdżami. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na pół. Odstawić do wyrośnięcia.
Pieczarki oraz cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć do miękkości. Kapustę ugotować z majerankiem w niewielkiej ilości wody. Odsączyć. Pieczarki połączyć z ugotowaną kapustą, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na stolnicy na placek.
2.Podzielić na 3 prostokąty o wymiarach 40x10 cm. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz, zawinąć do środka. Pokroić na małe prostokąty. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Gdy zostaną nam jakieś odpadki ciasta możemy je cienko rozwałkować i wyciąć gwiazdki.
3.Kulebiaczki smarujemy roztopionym masłem oraz posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w 185*C.
Komentarze