Kule ziemniaczano – dyniowe

0 (0 ocen)

Pieczone kule z gotowanych ziemniaków i duszonej dyni. Bardzo sycące. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je serwować jako samodzielne danie lub w towarzystwie ulubionego sosu bądź dipu, a także sałatki. Polecam!

Składniki:

  • 750 g obranych, ugotowany, gniecionych ziemniaków (np. pozostałe z obiadu)
    350 g miąższu dyni
    14 cm – owy kawałek smukłego pora (60 g)
    1 duży ząbek czosnku
    2 łyżki posiekanego koperku
    100 g masła (2 łyżki)
    2 jajka
    6 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka kminku całego
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    papryka ostra mielona do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kule ziemniaczano – dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kule ziemniaczano – dyniowe 1. Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Pora oraz obrany czosnek posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodać pora i czosnek, wsypać kminek i gałkę muszkatołową. Smażyć 5 min, mieszając. Następnie dołożyć dynię i dusić 15 min. Wystudzić.
    Ziemniaki pognieść z duszonymi warzywami, dodać koperek, wbić jajka i wsypać obie mąki. Całość wymieszać, doprawiając do smaku solą oraz ostrą papryką.
  • Kule ziemniaczano – dyniowe 2. Z masy uformować 20 kulek i ułożyć je w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Kule ziemniaczano – dyniowe 3. Piec ok. 60 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować