Pieczone kule z gotowanych ziemniaków i duszonej dyni. Bardzo sycące. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je serwować jako samodzielne danie lub w towarzystwie ulubionego sosu bądź dipu, a także sałatki. Polecam!
Składniki:
750 g obranych, ugotowany, gniecionych ziemniaków (np. pozostałe z obiadu)
350 g miąższu dyni
14 cm – owy kawałek smukłego pora (60 g)
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
100 g masła (2 łyżki)
2 jajka
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka kminku całego
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
papryka ostra mielona do smaku
Kule ziemniaczano – dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Pora oraz obrany czosnek posiekać. W garnku rozpuścić masło, dodać pora i czosnek, wsypać kminek i gałkę muszkatołową. Smażyć 5 min, mieszając. Następnie dołożyć dynię i dusić 15 min. Wystudzić.
Ziemniaki pognieść z duszonymi warzywami, dodać koperek, wbić jajka i wsypać obie mąki. Całość wymieszać, doprawiając do smaku solą oraz ostrą papryką.
2.Z masy uformować 20 kulek i ułożyć je w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
Komentarze