Kule z serem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Idealne do obiadu zamiast tradycyjnie gotowanych kartofli.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
    ● 20 dag żółtego sera w kawałku
    ● ok. 2 szkl. mąki pszennej
    ● 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● bułka tarta
    ● jajko
    ● olej do smażenia
    ● sól

Kule z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ostudzone ziemniaki przeciskamy
    przez praskę, solimy.
    Wsypujemy obie mąki (ciasto
    ma być elastyczne). Żółty ser
    kroimy w dużą kostkę.
  • 2. Z ciasta formujemy małe
    kule. W środek wkładamy
    ser. Zaklejamy i obtaczamy
    w jajku i bułce tartej. Smażymy
    w głębokim oleju.

Porady

Świetnie smakują okraszone pokrojoną w kostkę i zrumienioną na maśle cebulą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy