Kule smalcowe ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kruche, piernikowe ciastka na smalcu z niespodzianką w środku.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    200 g smalcu
    200 g cukru
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    20 g przyprawy do piernika

    13 wydrylowanych śliwek

Kule smalcowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kule smalcowe ze śliwką 1. Składniki ciasta zagnieść. Odrywać porcję ciasta, w dłoni lekko spłaszczać i nadziewać śliwką. Toczyć kulę.
  • Kule smalcowe ze śliwką 2. Ciastka wykładać na blachę (39 x 24) wyścieloną papierem do pieczenia (ja jeszcze posmarowałam 1 łyżką oleju).
  • Kule smalcowe ze śliwką 3. Piec 45 min (180 - 200 st. C).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy