Kule drobiowe z kurkami, pieczarkami i pomidorkiem

4.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Danie smaczne i proste, z ogólnodostępnych składników. Przy tym ciekawie wygląda i dobrze smakuje podane z ryżem.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
    250 g kurek
    1 mała cebula
    2 większe pieczarki
    2 pomidorki koktajlowe
    2 łyżki startego żółtego sera
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Dania z kurczaka

Kule drobiowe z kurkami, pieczarkami i pomidorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet umyj osusz, wykrój błonki. Następnie przetnij wzdłuż, tworząc dwa kotlety. Każdy kotlet przykryj folią spożywczą i dokładnie roztrzep z obu stron. Przypraw solą i pieprzem. Dno filiżanki lekko natłuść i wyłóż roztrzepanym kotletem.
  • 2. Cebulę posiekaj i przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Kurki oczyść, drobniej pokrój i dodaj do cebuli. Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o dużym oczku i razem z natką pietruszki połącz z resztą składników. Wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Do wyłożonego w filiżance fileta włóż łyżkę przygotowanego farszu. Dociśnij, połóż pomidorka i zakryj kolejną łyżką farszu. Dociśnij i obłóż filetem. Filiżankę obróć do góry dnem i mięsną kulę wyłóż na papier do pieczenia. Tak samo przygotuj drugą kulę, po czym przykryj je startym, żółtym serem.
  • 4. Danie zapiekaj ok.30 minut w 180 st. Podawaj np. z ryżem i i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować