Kule drobiowe z kurkami, pieczarkami i pomidorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet umyj osusz, wykrój błonki. Następnie przetnij wzdłuż, tworząc dwa kotlety. Każdy kotlet przykryj folią spożywczą i dokładnie roztrzep z obu stron. Przypraw solą i pieprzem. Dno filiżanki lekko natłuść i wyłóż roztrzepanym kotletem.
2.Cebulę posiekaj i przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Kurki oczyść, drobniej pokrój i dodaj do cebuli. Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o dużym oczku i razem z natką pietruszki połącz z resztą składników. Wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
3.Do wyłożonego w filiżance fileta włóż łyżkę przygotowanego farszu. Dociśnij, połóż pomidorka i zakryj kolejną łyżką farszu. Dociśnij i obłóż filetem. Filiżankę obróć do góry dnem i mięsną kulę wyłóż na papier do pieczenia. Tak samo przygotuj drugą kulę, po czym przykryj je startym, żółtym serem.
4.Danie zapiekaj ok.30 minut w 180 st. Podawaj np. z ryżem i i ulubioną surówką.
Komentarze