Kule czekoladowe z ryżu preparowanego, płatków jaglanych i słonecznika

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Te czekoladowe kule są łatwe i szybkie do przygotowania, idealne, gdy najdzie nas ochota na coś lekko słodkiego :) dzieci będą zjadać je ze smakiem :)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 30sztuk:
    330 ml śmietanki 30 % (325g)
    100 g czekolady gorzkiej (u mnie 74%)
    80 g ryżu preparowanego
    100 g słonecznika
    120 g płatków jaglanych błyskawicznych
    50 g żurawiny suszonej
    30g herbatników
    60 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty

Kule czekoladowe z ryżu preparowanego, płatków jaglanych i słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy śmietankę, wrzucamy połamaną na kostki czekoladę, wszystko podgrzewamy na małym ogniu do momentu połączenia składników, często mieszając.
  • 2. Herbatniki kruszymy, słonecznik prażymy na gorącej patelni. Do rozpuszczonej czekolady wrzucamy wszystkie pozostałe składniki.
  • 3. Wszystko mieszamy łyżką. Masę odkładamy w chłodne miejsce, by przestygła, następnie dajemy na około godzinę do lodówki.
  • 4. Po tym czasie z masy formujemy kulki, gotowe chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Porady

takie kulki mają to do siebie, że wyglądają, jak wyglądają ;) ale to nie zmienia faktu, że są bardzo smaczne :) z taką ilością cukru pudru, jak w przepisie, kulki są lekko słodkie - ja takie lubię, jednak jeśli ktoś preferuje słodkie desery, cukru pudru spokojnie może dać więcej, najlepiej masę próbować w trakcie przygotowywania i cukru pudru dać według własnego gustu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować