Kula Smakula

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wszystkie składniki na drugie danie, ziemniaki, warzywa, mięso umieściłam w salaterce, zapiekłam i obiadek gotowy.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 15 podłużnych plastrów boczku wędzonego
    • 4 duże ziemniaki
    • 1 filet z kurczaka
    • Papryka czerwona
    • 2 kulki mozzarelli
    • ½ brokuł
    • 1 duża marchew
    • Sól
    • Przyprawa do kurczaka

Kula smakula - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczek 1. 1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie
    2. Przygotowujemy dowolne naczynie żaroodporne, okrągłe, kwadratowe obojętnie
    3. Układamy na około naczynia plastry boczku, tak żeby spód był również przykryty i brzegi można zawinąć do góry
  • ziemniaki 2. 4. Ziemniaki obieramy kroimy w plasterki i układamy na około na boczku, solimy
  • mięso 3. 5. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, układamy na około na ziemniakach, doprawiamy solą oraz przyprawą
  • ser 4. 6. Następnie mięso posypujemy drobno pokrojoną papryką, którą przykrywamy plasterkami mozzarelli
  • warzywa 5. 7. Następną warstwą są warzywa brokuł oraz starta na tarce o dużych oczach marchew
  • mięso 6. 8. Warzywa przykrywamy mięsem, doprawiamy solą oraz przyprawą
  • boczek 7. 9. Na koniec brzegami boczku przykrywamy mięso
  • danie 8. 10. Przewracamy naczynie dnem do góry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
    11. Pieczemy 40 minut w 180°C
  • danie 9. 12. Danie gotowe
    13. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy