Kukurydziany deser z jogurtem i truskawkami

0 (0 ocen)

Świetny deser na drugie śniadanie, do pracy czy szkoły.

Składniki:

  • Warstwa kukurydziana:
    50 g kaszy kukurydzianej
    150 ml mleka
    1 łyżka miodu

    Warstwa jogurtowa:
    100 g jogurtu naturalnego
    1 łyżka otrębów owsianych
    1 łyżka płatków owsianych
    1 łyżka ksylitolu (można zastąpić miodem)

    Warstwa truskawkowa:
    100 g truskawek
    1 łyżeczka ostropestu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka miodu

    Dodatkowo:
    garść pokrojonych truskawek
    3 ciasteczka owsiane
    1 łyżka płatków owsianych

Kukurydziany deser z jogurtem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa kukurydziana: Mleko zagotować, wsypać kaszę. Gotować aż zmięknie i wchłonie mleko, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliła. Przestudzoną wymieszać z miodem.
  • 2. Warstwa jogurtowa: Jogurt wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • 3. Warstwa truskawkowa: Truskawki zmiksować blenderem na puree. Dodać resztę składników i wymieszać.
  • 4. Do szklanki lub słoiczka nakładać po kolei poszczególne warstwy. U mnie w kolejności:

    1. kaszka kukurydziana

    2. warstwa jogurtowa

    3. pokruszone ciasteczka owsiane

    4. warstwa truskawkowa

    5. płatki owsiane

    6. warstwa jogurtowa

    7. pokrojone truskawki

    8. kaszka kukurydziana

    9. pokrojone truskawki

    10. pokruszone ciasteczka owsiane




    Deser podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!

Porady

Przepis na 2 porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy