Kukurydziane naleśniki z warzywami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Te naleśniki często goszczą na moim stole jako danie obiadowe.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    40 dag mąki kukurydzianej
    10 dag mąki pszennej
    2 jajka
    1 szklanka wody
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    mleko
    1/4 łyżeczki sody
    Nadzienie:
    kapusta pekińska
    papryka czerwona marynowana
    cebula
    ogórek zielony
    kukurydza konserwowa
    majonez
    keczup
    usmażony filet z kurczaka lub jak lubią najbardziej moi domownicy tradycyjne kotlety mielone

Kukurydziane naleśniki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki mieszamy razem, dodajemy resztę składników i przy pomocy miksera wyrabiamy ciasto troszkę gęstsze od tradycyjnego ciasta naleśnikowego. Mleko wlewamy tak na wyczucie, kontrolując gęstość ciasta.
    Smażymy troszkę grubsze naleśniki.
  • 2. Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski, paprykę i ogórka kroimy w paseczki, cebulę w piórka oraz mięso w plasterki.
  • Kukurydziane naleśniki z warzywami 3. Letnie naleśniki smarujemy majonezem i układamy na nim kolejno warzywa, kukurydze i mięso, polewamy keczupem (Kolejność i ilość układanych warzyw zależy od naszego gustu i smaku), zwijamy w zgrabne paczuszki.

Porady

Danie jest dobre na luźne spotkania w gronie znajomych, wtedy wszystkie składniki podajemy osobno w miseczkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy