Kukurydziane naleśniki

0 (0 ocen)

Nalesniki w wersji z warzywami tak dla odmiany zamiast słodkiego nadzienia.

Składniki:

  • 25 dag mąki kukurydzianej
    25 dag maki pszennej
    2 jajka
    5 łyżek oleju
    1/2 łyżeczki soli
    około 700 ml gazowanej wody
    dodatkowo:
    2 piersi z kurczaka
    kapusta pekińska 1/2 główki
    papryka czerwona
    cebula
    ogórek kiszony
    kukurydza
    majonez
    keczup

Kukurydziane naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kukurydziane naleśniki 1. Połączyć obie mąki, dodać sól, olej oraz jajka przy pomocy miksera mieszać dolewając wodę do uzyskania troszkę gęstszego ciasta jak na tradycyjne naleśniki. Rozgrzać największą patelnię jaką mamy i na niewielkiej ilości oleju usmażyć naleśniki, odstawić je do wystudzenia.
  • kukurydziane naleśniki 2. Mięso ja usmażyłam w papirusie czosnkowo-ziołowym, ale można tradycyjnie w przyprawach. Usmażone mięso wystudzić i pokroić w plasterki.

    Kapustę poszatkować i wymieszać z dodatkiem soli oraz pieprzu ziołowego, paprykę, cebulę oraz ogórka pokroić w paseczki (tutaj mamy też otwarte możliwości bo tylko kapusta jest konieczna, a resztę możemy dowolnie komponować)
  • kukurydziane naleśniki 3. Naleśnika posmarować cienką warstwą majonezu i keczupu na dowolnie ułożyć warzywa, mięso i kukurydzę, założyć jeden bok tak, aby stanowił dół i zwinąć lub złożyć tak, aby całość nam nie wypadała.

Porady

Można też wszystko uszykować i postawić na stole tak, aby biesiadnicy sami sobie złożyli obiad :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy