Kukurydziane kopytka z cheddarem

0 (0 ocen)

Kopytka o intensywnym żółtym kolorze. Smakują zupełnie inaczej niż tradycyjnie przygotowane na mące pszennej. Ser cheddar jest wyrazisty w smaku więc czuć go w każdym kęsie kopytka.

Składniki:

  • 1kg.ugotowanych ziemniaków z dodatkiem soli
    1 jajko
    1 szklanka mąki kukurydzianej( mąki możemy dodać więcej lub mniej w zależności od rodzaju ziemniaków)
    100g. tartego długo dojrzewającego sera cheddar+ do posypania gotowych kopytek
    rozpuszczone masło do polania kopytek

Kukurydziane kopytka z cheddarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć dwukrotnie przez praskę ,dodać jajko , mąkę kukurydzianą oraz ser. Wyrobić rękoma gładką masę.
    .
  • 2. Odrywać po kawałku ,formować wałeczki z których wycinać ukośne kluski.
  • 3. W garnku zagotować wodę,wrzucać kopytka porcjami,gotować do wypłynięcia na wierzch.
  • 4. Gorące kopytka podawać polane masłem oraz posypane tartym cheddarem

Komentarze

Podobne przepisy