Kukurydziane kluski leniwe z okrasą z kiełbaski

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne kluseczki z twarogu oraz mąki kukurydzianej. Podane ze skwarkami z kiełbaski drobiowej smakują wyśmienicie. Polecam na pyszny obiad.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g kiełbasy drobiowej
    4 łyżki oleju
    1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
    230 g twarogu półtłustego
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka soli
    10 łyżek mąki kukurydzianej
    oraz: woda do gotowania
    sól, olej

Kukurydziane kluski leniwe z okrasą z kiełbaski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy twaróg, wbijamy jajko oraz wsypujemy mąkę i sól. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe kuleczki i w środku każdej robimy dziurkę (jak kluski śląskie). W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i olejem. Na wrzątek wrzucamy kluski i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia.
    Okrasa: kiełbasę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i wkładamy pokrojoną kiełbasę. Smażymy nasze "kiełbasiane" skwarki przez kilka minut, mieszamy co jakiś czas. Na koniec doprawiamy papryką i chwilę razem przesmażamy. Ciepłe kluski wyjmujemy na talerze i nakładamy na nie okrasę z kiełbasy. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy