Kukurydziane kluseczki z ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kluseczki przypominają w smaku i konsystencji kopytka i więc są smaczne, chociaż ciasto nie bardzo chce współpracować bo jest trochę sypkie

  • 60 min

Składniki:

  • 350 g ugotowanych ziemniaków
    1 łyżka oleju sezamowego
    1 jajko
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek mąki kukurydzianej (czubate)
    2 łyżki mąki pszennej+trochę do podsypania
    2 łyżki śmietany
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Kukurydziane kluseczki z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na kluski 1. Ziemniaki ugotować najlepiej dzień wcześniej (jeśli będziemy jego gotować tego samego dnia w którym będziemy robić kluseczki muszą być absolutnie zimne). W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli i oleju. Ziemniaki rozdrobić w palcach a potem utłuc je tłuczkiem do ziemniaków. Dodać olej, jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy i wymieszać. następnie dodać mąkę kukurydzianą i pszenną i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać 2 łyżki śmietany i dokończyć wyrabianie ( ja musiałam się posiłkować śmietaną). Ciasto uformować w wałek. Nożem odkrajać plastry grubości 1 cm i formować go w mały wałeczek. Z małego wałeczka odkrajać krążki grubości około 5-6 mm. Można krążki spłaszczyć widelcem dla ładnego efektu. Partiami wrzucać na wrzątek i od momentu wypłynięcia gotować około 3- 4 minut. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać gorące z sosem lub do mięsa ( ja podałam do piersi z kurczaka). Polecam i smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.08 (303 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kluseczki z serka homogenizowanego

4.49 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0299wq3

To może cię zainteresować