Kukurydziane gwiazdki - bezglutenowe i bez jajek

4.47 (163 ocen)

  • 30 min

Jedne z najlepszych ciastek jakie w życiu jadłam !! Wyjadałam je prosto z gorącej blachy :) Dość że ciastka są bardzo smaczne to w dodatku nie zawierają glutenu.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g mąki kukurydzianej
    40 g skrobi ziemniaczanej
    1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
    125 g margaryny lub masła
    50 g cukru pudru
    1 łyżka naturalnego ekstraktu waniliowego
    3 łyżki świeżego soku z cytryny/pomarańczy lub wody
Wystaw ocenę:

4.47 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Gwiazdki

Kukurydziane gwiazdki - bezglutenowe i bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy ze skrobią, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimna margarynę i rozdrabniamy blenderem lub ręcznie. Dodajemy ekstrakt waniliowy i stopniowo sok/wodę. Ciasto wyrabiamy, tak aby miało elastyczną konsystencję i się nie kruszyło.
  • 2. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciastka które następnie układamy na silikonowej macie lub papierze do pieczenia.Ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoto przez ok. 15 minut lub dłużej.

Porady

Aby ciastka miały jeszcze bardziej wyczuwalny aromat cytryny lub pomarańczy, można dodać do nich otartą skórkę tych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować