Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Małe, zgrabne, puszyste drożdżówki z budyniem śmietankowym i słodką brzoskwinią. Smakują wyśmienicie z kubkiem porannej kawy, mleka lub kakao.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    350g. mąki pszennej
    150g.mąki pszennej
    7g. suchych drożdży
    4 łyżki cukru
    1 jajko
    25g. roztopionego masła
    500ml ciepłego( nie gorącego) mleka
    Budyń:
    1 budyń śmietankowy
    0,5l. mleka
    2-3 łyżki cukru
    1 łyżka masła
    1 żółtko
    Dodatkowo:
    2-3 brzoskwinie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka

Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią 1. Mąki, drożdże oraz cukier wymieszać razem.
    Wbić jajko, wlać masło oraz mleko.
    Wyrobić gładkie ciasto.
    Odstawić w ciepłe miejsce na godz. do wyrośnięcia.
  • Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią 2. Budyń: Proszek budyniowy przygotować wg. przepisu na opakowaniu.
    Wsypać cukier oraz dodać masło , wbić żółtko, energicznie mieszać do zgęstnięcia budyniu.
  • Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią 3. Ciasto ponownie wyrobić, z kawałków ciasta formować małe kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Każdą bułeczkę zmiażdżyć dłonią.
    Odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia.
  • Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią 4. Brzoskwinie obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.\
    Na środku każdej drożdżówki zrobić wgłębienie np. dnem kieliszka.
    Wgłębienie wypełnić budyniem oraz kawałkami brzoskwiń.
    Piec ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń Drożdże Mąka kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować