Kukurydziane ciasteczka o smaku migdałowym z mandarynkowym kremem russel

0 (0 ocen)

  • 30 min

Aromatyczne w smaku ciasteczka w sam raz na świąteczny stół.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    -3 szkl. mąki pszennej,
    -2 szkl. mąki kukurydzianej,
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    -pół opakowania cukru o smaku migdałowym,
    -20 dag margaryny,
    -4 jajka,
    -1 1/3 szkl. cukru

    Krem russel:
    -2 jajka,
    -1/3 szkl. cukru,
    -1 mandarynka,
    -aromat mandarynkowy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Kukurydziane ciasteczka o smaku migdałowym z mandarynkowym kremem russel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier migdałowy. Wymieszać. Dodać miękkie masło i jajka. Mikserem połączyć delikatnie składniki i potem zagnieść rękoma.
    Robić kuleczki wielkości orzecha (nawet trochę większe) i spłaszczać. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Krem:
    Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić lekko. Następnie garnek z jajkami postawić nad parą wodną i ubijać. Można co jakiś czas zdejmować garnek by temperatura nie była wysoka i nie ścięła jajka. Miksujemy, aż jajka potroją swoją objętość i zgęstnieją. Zostawić do ostygnięcia.
    Margarynę zmiksować i dodawać wystudzoną pianę. Wycisnąć sok z mandarynki i dodać aromat. Cały czas miksując, połączyć składniki.
    Ciastka przekładać kremem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować