Kukurydziane ciasteczka o smaku migdałowym z mandarynkowym kremem russel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier migdałowy. Wymieszać. Dodać miękkie masło i jajka. Mikserem połączyć delikatnie składniki i potem zagnieść rękoma.
Robić kuleczki wielkości orzecha (nawet trochę większe) i spłaszczać. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 minut w temp. 170 stopni.
2.Krem:
Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić lekko. Następnie garnek z jajkami postawić nad parą wodną i ubijać. Można co jakiś czas zdejmować garnek by temperatura nie była wysoka i nie ścięła jajka. Miksujemy, aż jajka potroją swoją objętość i zgęstnieją. Zostawić do ostygnięcia.
Margarynę zmiksować i dodawać wystudzoną pianę. Wycisnąć sok z mandarynki i dodać aromat. Cały czas miksując, połączyć składniki.
Ciastka przekładać kremem.
Smacznego
Komentarze