Kukurydziane bułeczki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Bułeczki dobre na śniadanie w domu jak i do zapakowania do plecaka .

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 25 dekagramów
    - mąka kukurydziana: 25 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 5 dekagramów
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - drożdże: 2.5 dekagrama
    - mleko: 1 szklanka
    - olej: 2 łyżki

Kukurydziane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w mleku ,wymieszać z cukrem i 1 łyżką mąki,odstawić do podrośnięcia.Obie mąki wymieszać z solą ,dodać jajko i stopione masło oraz zaczyn drożdżowy,zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
  • kukurydziane bułeczki 2. Z wyrośniętego ciasta formować malutkie bułeczki ,każdą posmarować olejem i można dodatkowo posypać mąką ,wierzch bułeczek delikatnie ponacinać i odstawić do wyrośnięcia .
  • kukurydziane bułeczki 3. Piec około 20-30 min w temp.180st .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy