Kukurydziana zapiekanka.

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

To jeden z efektów moich kulinarnych eksperymentów- efekt bardzo udany :)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    1,5 szklanki ugotowanej kaszy kukurydzianej
    1 dojrzały duży pomidor
    1/2 małej cebuli
    120 ml śmietany 30 %
    1/2 małej cukinii
    2 plastry sera żółtego
    olej rzepakowy
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Kukurydziana zapiekanka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi.
  • 2. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy wraz z cebulą przez 2 minuty, wlewamy 100 ml śmietany i gdy się zagotuje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Z papieru do gotowania i pieczenia Saga formujemy 2 łódki, które związujemy na końcu sznurkiem lub nitką. Równomiernie w łódeczkach rozkładamy połowę kaszy, posypujemy podsmażonym kurczakiem, a następnie przykrywamy pozostałą kaszą. Zalewamy sosem śmietanowo- pomidorowym (2-3 łyżki sosu zostawiamy). Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ, kroimy w ćwiartki talarków. Posypujemy kaszę, polewamy pozostałym sosem i śmietaną. Układamy poszarpany na mniejsze kawałki ser żółty.
  • 4. Zapiekamy 15 minut w temperaturze 160 stopni.

Porady

Zapiekankę możemy także przygotować w naczyniu żaroodpornym, ale podana bezpośrednio w papierze do pieczenia o wiele lepiej się prezentuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować