Kukurydza konserwowa na zimę

  • wyświetlono: 19547 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Przepis banalnie prosty :DMożna użyć dowolnie, ja zrobiłam ją z myślą o późniejszym zastosowaniu jej jako składnik przy pieczeniu bułek własnej roboty ;)

kasiek20002

Składniki

kukurydza
4 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
3 szklanki wody

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kukurydza konserwowa na zimę

  • 1. Kukurydze oddzielamy od kaczanów , aby zostały nam same ziarna , następnie gotujemy ok 15 min wrzucając ją do wrzącej lekko osolonej wody.
    Po tym czasie odcedzamy kukurydze i nakładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków lub butelek np. po Kubusiu.
    Z wody , soli i cukru przygotowujemy zalewę i napełniamy nią słoiczki z kukurydzą - szczelnie zakręcamy.
    Wstawić do kotła , zalać gorącą wodą ( ja zalałam zimną ) .Pasteryzować 90 minut w temperaturze 90-95 stopni C. Ostudzić . Następnego dnia powtórzyć pasteryzację utrzymując tę samą temperaturę wody przez 30-40 minut . Gotowe !

Porady

Nie podawałam ilości kukurydzy ponieważ sama nie odważałam kukurydzy :) Jeżeli nam zbraknie zalewy po prostu w 5 min zagotowujemy drugą porcję :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzukukurydzasezonowe_przysmakiPrzetworywekikonserwowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kompot z wiśni na zimę

Dodane przez: bogusia82

Kompot z wiśni na zimę

Prosty i szybki kompot z wiśni...

Sos grzybowy (na zimę )

Dodane przez: igraszki losu

Sos grzybowy (na zimę )

Pyszny, lekko pikantny sos grzybowy,...

mizeria na zimę

Dodane przez: benka

Kolorowa mizeria na zimę

Niedługo sezon ogórkowy,warto wtedy...

Sałatka na zimę

Dodane przez: MagdalenaS

Sałatka na zimę

Trwa sezon na przetwory. Tym razem...

Jabłka na zimę

Dodane przez: Skotka

Jabłka na zimę

Robiąc przetwory na zimę z jabłek,...

image-1379hx2

Dodane przez: paolineczka

botwinka na zimę

Kto powiedział, że botwinka jest...