Kukurydza konserwowa na zimę

4.44 (173 ocen)

Przepis banalnie prosty :DMożna użyć dowolnie, ja zrobiłam ją z myślą o późniejszym zastosowaniu jej jako składnik przy pieczeniu bułek własnej roboty ;)

Składniki:

  • kukurydza
    4 łyżeczki soli
    3 łyżeczki cukru
    3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.44 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kukurydza konserwowa na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydze oddzielamy od kaczanów , aby zostały nam same ziarna , następnie gotujemy ok 15 min wrzucając ją do wrzącej lekko osolonej wody.
    Po tym czasie odcedzamy kukurydze i nakładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków lub butelek np. po Kubusiu.
    Z wody , soli i cukru przygotowujemy zalewę i napełniamy nią słoiczki z kukurydzą - szczelnie zakręcamy.
    Wstawić do kotła , zalać gorącą wodą ( ja zalałam zimną ) .Pasteryzować 90 minut w temperaturze 90-95 stopni C. Ostudzić . Następnego dnia powtórzyć pasteryzację utrzymując tę samą temperaturę wody przez 30-40 minut . Gotowe !

Porady

Nie podawałam ilości kukurydzy ponieważ sama nie odważałam kukurydzy :) Jeżeli nam zbraknie zalewy po prostu w 5 min zagotowujemy drugą porcję :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować