Kukułkowa babka z rodzynkami i suszonym ananasem

0 (0 ocen)

Likier nadaje babce smaczny aromacik i kolor:)warto tak zacną babkę podstawić na świąteczny stole. Ciasto spokojnie można podać dzieciom ponieważ alkohol się utlenia podczas pieczenia.

Składniki:

  • 4 jajka
    2,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    3/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki likieru kukułkowego
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki kostki ananasowej
    szczypta soli
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Kukułkowa babka z rodzynkami i suszonym ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do masy dodać likier 1. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić na bok. Do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy i utrzeć do białości. Cały czas ucierając dodać cienki strumieniem olej oraz likier.
  • dodać bakalie 2. Potem dodać resztę piany i także delikatnie wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i ananasa i po raz ostatni wymieszać. Przelać do silikonowej formy ( tradycyjną nasmarować masłem i wysypać bułką). Piec w 190 st około 60 minut. Ostudzić. Wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
  • dodać ubita pianę 3. Następnie dodawać partiami mąkę cały czas ucierając. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski z ciastem dodać 1/3 ubitej piany i delikatnie ruchem zagarniącym wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować