Ciasto kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka na kakaowy biszkopt oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku partiach dodajemy do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia Mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wym. 25×35 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Dokładnie tak samo wykonujemy biszkopt jasny. Pieczemy go około 15-20 min. Nie musimy go przekrawać.
Kawę zalewamy szklanką wrzącej wody. Mały garnuszek zalewamy do 1/3 wysokości wodą, stawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Miskę żaroodporną ustawiamy nad garnuszkiem. Przekładamy czekolady, zalewamy kawą, wsypujemy cukry i wszystko razem podgrzewamy, aż do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wlewamy cały czas mieszając wódkę.
Żelatynę zalewamy połowa szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz ostudzoną żelatynę.
Układamy w formie biszkop jasny. Wykładamy połowę masy śmietanowej. Na to układamy biszkopt ciemny . Nasączamy masą czekoladową. Układamy blat biszkoptu czekoladowego i wykładamy pozostałą masę śmietanową. Ciasto wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Dekorujemy czekoladą
Komentarze