Ciasto kukułka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kukułka

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt ciemny
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    4 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    SKŁADNIKI NA BISZKOPT JASNY:

    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    SKŁADNIKI NA MASĘ CZEKOLADOWĄ:

    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    3/4 szklanki wrzącej wody
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    100 g gorzkiej czekolady
    100 g czekolady deserowej
    1/2 szklanki wódki

    SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

    800 ml śmietanki kremówki
    4 łyżeczki żelatyny
    1/2 szklanki wrzącej wody
    4 łyżki cukru pudru

    DODATKOWO:

    czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka na kakaowy biszkopt oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku partiach dodajemy do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia Mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wym. 25×35 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.

    Dokładnie tak samo wykonujemy biszkopt jasny. Pieczemy go około 15-20 min. Nie musimy go przekrawać.

    Kawę zalewamy szklanką wrzącej wody. Mały garnuszek zalewamy do 1/3 wysokości wodą, stawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Miskę żaroodporną ustawiamy nad garnuszkiem. Przekładamy czekolady, zalewamy kawą, wsypujemy cukry i wszystko razem podgrzewamy, aż do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wlewamy cały czas mieszając wódkę.

    Żelatynę zalewamy połowa szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz ostudzoną żelatynę.


    Układamy w formie biszkop jasny. Wykładamy połowę masy śmietanowej. Na to układamy biszkopt ciemny . Nasączamy masą czekoladową. Układamy blat biszkoptu czekoladowego i wykładamy pozostałą masę śmietanową. Ciasto wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Dekorujemy czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować