Kukułka

  • wyświetlono: 1234 |
  • dodany do książki kucharskiej: 18 |
  • polecenia: 0

Ma bardzo dobry smak i łatwa do zrobienia

  • 120min

Składniki

Ciemny biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jasny biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 10 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru 4 kieliszki wódki Masa śmietankowa: 800 ml śmietany 30% 4 opakowania Śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 10 dag mlecznej czekolady ok. 5 łyżek mleka 1 łyżka spirytusu

Sposób przygotowania przepisu:

Kukułka

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie razem wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części. W tej samej formie upiec drugi biszkopt. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Razem delikatnie razem wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i pokruszyć. Kawę rozpuszczalną zalać 1 szklanką gorącej wody. Dokładnie wymieszać i przelać do garnka. Następnie dodać połamane czekolady (mleczną i gorzką) oraz cukier. Wszystko podgrzewać i mieszać, do momentu aż masa się połączy. Ostudzić, dodać wódkę i wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić, podczas ubijania dodać Śmietan-fix i cukier puder. Gotową masę śmietankową podzielić na dwie części. Jedną część ciemnego biszkoptu włożyć do prostokątnej formy. Na nim rozłożony połowę masy śmietankowej, na to pokruszony jasny biszkopt i polać go masą czekoladową. Następnie wyłożyć pozostałą masę śmietankową i przykryć drugą częścią ciemnego biszkoptu. Mleczną czekoladę połamać i przełożyć do małego garnka. Dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby masa się połączyła. Ostudzić i dodać spirytus. Dokładnie wymieszać i gotowe ciasto polać polewą czekoladową. Posypać czekoladowymi cukierkami dekoracyjnymi i włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

image-1jxgp5u

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

kutia

KUTIA mój przysmak z dzieciństwa,...

kutia

Dodane przez: agarybak76

Tradycyjna kutia

Słodki deser, którego nie może...

Rolada kukułka

Dodane przez: mariwanna

Rolada Kukułka

Rolada jest pyszna, słodka, z tą...

PLACEK KUBUŚ

Dodane przez: madziarybka1

Placek KUBUŚ

PLACEK MÓGŁBY SIĘ WYDAWAĆ TRUDNY...

image-2433nbp

Dodane przez: mamajagody_2010

deser Kubuś

Zrobiłam ten deser dla gości, nikt...

CISTAO "KUKUŁKA"

Dodane przez: Gienia

Placek "KUKUŁKA"

To hit w moim menu, piekę to ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE