Kukułka

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz.

Ma bardzo dobry smak i łatwa do zrobienia

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciemny biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jasny biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 10 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru 4 kieliszki wódki Masa śmietankowa: 800 ml śmietany 30% 4 opakowania Śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 10 dag mlecznej czekolady ok. 5 łyżek mleka 1 łyżka spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie razem wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części. W tej samej formie upiec drugi biszkopt. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Razem delikatnie razem wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i pokruszyć. Kawę rozpuszczalną zalać 1 szklanką gorącej wody. Dokładnie wymieszać i przelać do garnka. Następnie dodać połamane czekolady (mleczną i gorzką) oraz cukier. Wszystko podgrzewać i mieszać, do momentu aż masa się połączy. Ostudzić, dodać wódkę i wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić, podczas ubijania dodać Śmietan-fix i cukier puder. Gotową masę śmietankową podzielić na dwie części. Jedną część ciemnego biszkoptu włożyć do prostokątnej formy. Na nim rozłożony połowę masy śmietankowej, na to pokruszony jasny biszkopt i polać go masą czekoladową. Następnie wyłożyć pozostałą masę śmietankową i przykryć drugą częścią ciemnego biszkoptu. Mleczną czekoladę połamać i przełożyć do małego garnka. Dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby masa się połączyła. Ostudzić i dodać spirytus. Dokładnie wymieszać i gotowe ciasto polać polewą czekoladową. Posypać czekoladowymi cukierkami dekoracyjnymi i włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować