Kujawskie pierniki z ziemniakami są na prawdę pyszne i od razu mięciutkie. Możecie je polukrować lub oblać czekoladą, a jeśli macie więcej czasu to możecie je nadziać.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 2 blaszki:
125 g puree z ziemniaków
125 ml miodu
80 g masła
1/3 szkl cukru trzcinowego
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
4 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki kakao
1 jajko kl M lub samo żółtko z większego jajka
Kujawskie pierniki z ziemniakami (miękkie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Miód razem z cukrem i masłem rozpuszczamy w podgrzewając w garnku, następnie dodajemy ziemniaki i ucieramy na gładko, wystudzić.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, przyprawę do piernika oraz sodę, wbijamy jajko lub dodajemy samo żółtko, dodajemy masę z garnka i wyrabiamy gładkie ciasto.
3. Wałkujemy i wykrawamy pierniczki.
4. Pierniki pieczemy w 180 stop. przez około 10 minut, jeśli je nadziewamy to z 15 minut
5. Jeszcze ciepłe pierniki lukrujemy. Natomiast wystudzone polewamy czekoladą.
Komentarze