kujawska zupa z brukwi

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W oryginale nazywa się z Z żôłtich wrëków. Jest typową potrawą kuchni kaszubskiej. Zobaczyłam brukiew na targu, pomyślałam – ładne warzywo. Kupiłam, i zaczęłam szukać co możnaby z niej przygotować.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - żółta brukiew: 1 sztuka
    - włoszczyzna: 1 pęczek
    - wędzony boczek: 1 plaster
    - czosnek: 3 ząbki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - majeranek: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kujawska zupa z brukwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną i pokrojoną brukiew sparzyłam wrzątkiem, by straciła goryczkę. Następnie ugotowałam ją razem z włoszczyzną, boczkiem, dodatkiem oliwy z oliwek i majeranku. Podczas gotowania wrzuciłam czosnek i gotowałam do miękkości warzyw. Gdy zmiękły, przy pomocy blendera zmiksowałam zupę na gładki krem. By nie była zbyt gęsta dolałam trochę mleka. Doprawiłam do smaku, podałam z grzankami (z czerstwego chleba wycięłam szklanką krążki, posmarowałam masłem i wsadziłam na 15 minut do piekarnika z opcją grilla). Smacznego. Pa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować