1.1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce razem z cebulą.
2. Do ziemniaków dodajemy kukurydzę, groszek i marchewkę pokrojone w kostkę, posiekaną natkę pietruszki, jajko, kaszę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Przygotowaną masę wlewamy do keksówki posmarowanej oliwą.
4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny, smarujemy po wierzchu śmietaną i wstawiamy do piekarnika na ok 15 min.
5. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pomidora i czosnek, dodać przecier i bazylię. Doprawić solą do smaku. Całość zmiksować na papkę dodać odrobinę wody.
5. Kugiel podajemy z sosem pomidorowym.
Komentarze