Kubuś

1 (1 ocen)

Ciasto jest niezwykle lekkie. Moje dzieci je uwielbiają.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    ¾ szkl cukru
    1 szkl mąki
    1 czubata łyżeczka proszku

    Warstwa Kubuś:
    1 sok Kubuś (900 ml)
    2 budynie śmietankowe
    1 galaretka pomarańczowa

    Warstwa pianka:
    2 śmietany kremowe (każda po 330 ml)
    1 galaretka pomarańczowa
    Starta mleczna czekolada mleczna na wierzch
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kubuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw należy przygotować biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy żółtka, miksujemy aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać. Piec w 180 st. Ok 20 -25 min.
  • 2. Warstwa Kubuś: Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, tyle, że mleko zastępujemy sokiem. Do ugotowanego budyniu wsypać galaretkę w proszku i szybko mieszać, by się rozpuściła. Ciepłą (nie gorącą!) masę wykładamy na wystudzony biszkopt.
  • 3. Warstwa pianka: W ¾ szkl gorącej wody rozpuścić galaretkę, odstawić w chłodne miejsce, gdy zacznie tężeć wlać ją do ubitej wcześniej na sztywno kremówki. Tą warstwę wykładamy na zimną warstwę kubusiową. Na wierzch ścieramy na tarce czekoladę.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu. Przechowujemy je w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować