Ciasto kubanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce kakao i mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić.
2.Żółtka, cukier i obie mąki miksujemy z jedną szklanką mleka. Resztę mleka musimy zagotować. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną masę. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Po ugotowaniu budyń studzimy. Jak nam przestygnie w misce ucieramy masło na biały puch, cały czas miksując dodajemy stopniowo budyń i na końcu nutellę.
3.Do nasączenia biszkoptu przygotowujemy kawę z dodatkiem rumu. Nasączmy tak przygotowanym płynem. Dajemy na niego masę z dodatkiem nutelli, na nią układamy ciastka, na ciastka dajemy powidło śliwkowe i na powidło znowu partię
ciastek.
Ubijamy śmietanę: Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy do niej 2 łyżki cukru pudru i śmietan - fixy. Wykładamy na ciastka. Ciasto wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą :)
Komentarze