Kubanka

4.5 (146 ocen)

Wyśmienite kremowe ciasto. Świetnie wygląda i smakuje równie wspaniale.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    5 jajek,
    5 łyżek cukru,
    5 łyżek mąki tortowej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki kakao

    Składniki na masę:
    na masę budyniową:
    2 żółtka
    ¾ szklanki cukru zwykłego
    3 szklanki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    250g masła
    2-3 łyżki nutellii

    masa śmietanowa:
    500ml śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny - zamiast żelatyny możemy użyć 2 śmietan-fixów
    pół szklanki wrzącej wody

    ponadto:
    1/2 słoiczka powideł śliwkowych
    paczka herbatników kakaowych
    paczka herbatników maślanych
    starta czekolada do dekoracji bądź kakao
    nasączenie:
    1/2 szklanki naparu z kawy
    2-3 łyżki wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kubanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu.
    Białka ubić z cukrem i nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Następnie cały czas stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 175 stopni C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić
  • 2. Przygotowanie masy budyniowej: 1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka i szybko mieszać, żeby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.
  • 3. Składniki na poncz wymieszać i nasączyć zimny biszkopt. Wyłożyć masę czekoladową. Wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników, posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć drugą warstwą ciemnych ciasteczek.
  • 4. Wykonanie masy śmietanowej: Żelatynę zalewamy połową szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz ostudzoną żelatynę.
  • 5. Ubitą kremówkę wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą lub kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować