1.Wykonanie biszkoptu.
Białka ubić z cukrem i nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Następnie cały czas stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 175 stopni C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić
2.Przygotowanie masy budyniowej: 1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka i szybko mieszać, żeby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.
3.Składniki na poncz wymieszać i nasączyć zimny biszkopt. Wyłożyć masę czekoladową. Wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników, posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć drugą warstwą ciemnych ciasteczek.
4.Wykonanie masy śmietanowej: Żelatynę zalewamy połową szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz ostudzoną żelatynę.
5.Ubitą kremówkę wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą lub kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Komentarze