Kubanka

4.5 (176 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto idealne na każdą imprezę, idealna równowaga między słodkim a wytrawnym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek
    195 g cukru
    1 opakowanie Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
    140 g mąki pszennej
    4 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia
    PONCZ:
    100 ml mocnej kawy
    50 ml wódki lub rumu
    KREM:
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    200 g miękkiego masła
    3 łyżki Nutelli
    DODATKOWO:
    1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
    500 ml schłodzonej śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 opakowania Śmietan-fixu
    1 opakowanie posypki czekoladowej
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kubanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160°C.
    2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy. Kiedy cukier jest już całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i piec około 40 minut do suchego patyczka.
    3. Kiedy biszkopt jest w piekarniku, przygotować krem. Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować w rondelku. Do gotującego się mleka przelać przygotowaną mieszankę i ponownie zagotowałać. Wystudzić budyń.
    4. Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na końcu dodać Nutellę i miksować do momentu połączenia się składników.
    5. Biszkopt przeciąć na pół dół nasączyć ponczem i równomiernie wyłożyć czekoladowy krem. Na kremie ułożyć drugi blat biszkoptowy, nasączyć i posmarować go konfiturą
    6. Schłodzoną kremówkę lekko ubić, pod koniec dodając wymieszany cukier puder ze śmietan-fixem. Ubitą kremówkę przełożyć na wierzch ciasta. Wstawić na noc do lodówki.
    7. Przed podaniem oprószyć kakao i płatkami czekoladowymi.

Porady

Jeżeli biszkopt wyjdzie niski nie trzeba go kroić, drugą warstwę można zastąpić herbatnikami, należy je jednak odrobinę nasączyć aby nie były twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Nutella

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować