Księżycowa noc

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pomysł na ciasto przyśnił mi się pewnej pięknej gwieździstej księżycowej nocy stąd jego nazwa. Biszkopty przypominają księżyce, a masa porzeczkowa gwieździste niebo. Ciasto jest bardzo lekkie, puszyste i delikatne w smaku. Coś dla osób lubiących smak czarnej porzeczki i dla każdego łasucha.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    ¾ szkl. mąki pszennej
    ¾ szkl. cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa porzeczkowa:
    1 śnieżka na mleko
    200 ml mleka
    1 galaretka porzeczkowa
    Czarne porzeczki z kompotu (1 mały słoik)

    Masa cytrynowa:
    1 śnieżka na mleko
    200 ml mleka
    1 galaretka cytrynowa

    Dodatkowo:
    1 mała paczka biszkoptów okrągłych
    ½ tabliczki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki Pianka

Księżycowa noc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Prostokątna blachę o wymiarach 36x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto. Piec w 170oC przez około 25 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Biszkopt przestudzić.

    Masa porzeczkowa:
    Rozpuścić porzeczkową galaretkę w 1 szklance wrzącej wody. Odstawić do stężenia. Przygotować śnieżkę wg przepisu na opakowaniu. Dodać do niej tężejącą galaretkę porzeczkową oraz czarne porzeczki z kompotu. Wszystko ze sobą krótko zmiksować. Przygotowana masę porzeczkową wyłożyć na ostudzony biszkopt.

    Masa cytrynowa:
    Rozpuścić cytrynową galaretkę w 1 szklance wrzącej wody. Odstawić do stężenia. Przygotować śnieżkę wg przepisu na opakowaniu. Dodać do niej tężejącą galaretkę cytrynową. Zmiksować. Przygotowaną masę cytrynową wyłożyć na masę porzeczkową.

    Biszkopty ułożone w pozycji pionowej powkładać głęboko w obydwie masy. Tak aby część biszkoptów była widoczna na wierzchu ciasta. Rozpuścić czekoladę w gorącej kąpieli wodnej. Polać nią ciasto. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.

    Smacznego!

Porady

Czarne porzeczki można zastąpić innymi owocami np. malinami, a zamiast biszkoptów użyć delicji. Biszkopt jasny można również zastąpić kakaowym. Wszystko zależy tylko od naszej wyobraźni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować