Po raz pierwszy upiekłam ten okazały tort z okazji Pierwszej Komunii Świętej mojej siostry. Byłam wtedy nastolatką.Od tamtej pory co roku przygotowuję go dla rodziny oraz znajomych
Składniki:
Biszkopt I: 6 jajek
● 25 dag mąki
● 1 i 1/4 szkl. cukru
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Biszkopt II: 6 jajek
● 23 dag mąki
● 1 i 1/4 szkl. cukru
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 2 łyżki kakao.
Kremy: 5 kostek masła
● 3 budynie śmietankowe
● 1,5 l mleka
● 3 jajka
● 1 szkl. cukru
● 2 słoiki dowolnego dżemu
● 1/4 szkl. soku z buraka
Oraz: szklanka herbaty z sokiem z cytryny.
Dekoracja: cytrynowa galaretka
● czekoladowe groszki
Księga komunijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt I: białka ubijamy
wsypujemy cukier. Ubijając, dodajemy
po żółtku. Wsypujemy
mąkę i proszek do pieczenia,
delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy
na dużą prostokątną
blachę i pieczemy ok. 30 minut
w 170 °C. W taki sam sposób
przygotowujemy biszkopt II, dodając
kakao razem z mąką
2.Krem budyniowy: budynie
gotujemy na mleku, studzimy
i ucieramy z 3 kostkami masła.
Krem jajeczny: jajka ubijamy na parze z cukrem, studzimy, ucieramy
z resztą masła. Połowę
kremu odkładamy, do pozostałego
wlewamy sok, mieszamy
3.Oba biszkopty kroimy w poprzek
na pół, nasączamy herbatą.
Układamy warstwy: 2 ciemne
placki (7 cm od siebie), 1/4
kremu budyniowego, cienka
warstwa dżemu, 2 jasne biszkopty
(5 cm od siebie), 1/4 kremu
budyniowego i dżem. Tak
samo postępujemy z pozostałymi
plackami – ostatnie dwa powinny
się już ze sobą stykać.
Delikatnie dociskamy środek
księgi, by był lekko zapadnięty.
Boki tortu równo ścinamy.
Wierzch księgi smarujemy białym
jajecznym kremem, a boki
różowym. Ozdabiamy hostią
wyciętą ze stężałej galaretki
(rozpuszczonej w 250 ml wody),
i różańcem z groszków.
Komentarze