Księga komunijna

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Po raz pierwszy upiekłam ten okazały tort z okazji Pierwszej Komunii Świętej mojej siostry. Byłam wtedy nastolatką.Od tamtej pory co roku przygotowuję go dla rodziny oraz znajomych

Składniki:

  • Biszkopt I: 6 jajek
    ● 25 dag mąki
    ● 1 i 1/4 szkl. cukru
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Biszkopt II: 6 jajek
    ● 23 dag mąki
    ● 1 i 1/4 szkl. cukru
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 2 łyżki kakao.
    Kremy: 5 kostek masła
    ● 3 budynie śmietankowe
    ● 1,5 l mleka
    ● 3 jajka
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 słoiki dowolnego dżemu
    ● 1/4 szkl. soku z buraka
    Oraz: szklanka herbaty z sokiem z cytryny.
    Dekoracja: cytrynowa galaretka
    ● czekoladowe groszki
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Księga komunijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt I: białka ubijamy
    wsypujemy cukier. Ubijając, dodajemy
    po żółtku. Wsypujemy
    mąkę i proszek do pieczenia,
    delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy
    na dużą prostokątną
    blachę i pieczemy ok. 30 minut
    w 170 °C. W taki sam sposób
    przygotowujemy biszkopt II, dodając
    kakao razem z mąką
  • krem budyniowy 2. Krem budyniowy: budynie
    gotujemy na mleku, studzimy
    i ucieramy z 3 kostkami masła.
    Krem jajeczny: jajka ubijamy na parze z cukrem, studzimy, ucieramy
    z resztą masła. Połowę
    kremu odkładamy, do pozostałego
    wlewamy sok, mieszamy
  • 3. Oba biszkopty kroimy w poprzek
    na pół, nasączamy herbatą.
    Układamy warstwy: 2 ciemne
    placki (7 cm od siebie), 1/4
    kremu budyniowego, cienka
    warstwa dżemu, 2 jasne biszkopty
    (5 cm od siebie), 1/4 kremu
    budyniowego i dżem. Tak
    samo postępujemy z pozostałymi
    plackami – ostatnie dwa powinny
    się już ze sobą stykać.
    Delikatnie dociskamy środek
    księgi, by był lekko zapadnięty.
    Boki tortu równo ścinamy.
    Wierzch księgi smarujemy białym
    jajecznym kremem, a boki
    różowym. Ozdabiamy hostią
    wyciętą ze stężałej galaretki
    (rozpuszczonej w 250 ml wody),
    i różańcem z groszków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować