Drożdżowy chlebek do odrywania z dodatkiem czosnku, ziół, suszonych pomidorów i parmezanu
Składniki:
CIASTO:
4 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650 + do podsypania
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka (250 ml) letniego mleka
1 łyżeczka soli
4 łyżki masła
2 jajka
masło do wysmarowania keksówki o wymiarach 10x28 cm
DO PRZEŁOŻENIA:
6 dag masła
3 ząbki czosnku
około pół szklanki posiekanej natki pietruszki – zwykłej i kędzierzawej
około 1/4 szklanki posiekanych listków bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki suszonych pomidorów
40 g startego parmezanu – z czego około 1/3 do posypania wierzchu
"książkowiec" z czosnkiem, ziołami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszałam z cukrem i kilkoma łyżkami letniego mleka, odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopiłam – rondelek pozostawiłam sobie do stopienia masła na przełożenie.
Mąkę przesiałam do miski, wymieszałam z solą, dodałam wyrośnięte drożdże, jajka, stopione masło i resztę letniego mleka.
Przez co najmniej 10 minut wyrabiałam do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta . Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Zioła opłukałam, dokładnie osuszyłam, posiekałam. Masło rozpuściłam w rondelku, wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3.Keksówkę wysmarowałam masłem.
Wyrośnięte ciasto przebiłam, zarobiłam krótko i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowałam na kwadrat o bokach 40x40 cm.
Ciasto posmarowałam masłem z czosnkiem, posypałam ziołami, suszonymi pomidorami i około 2/3 parmezanu.
Placek pokroiłam na cztery pasy o szerokości 10 cm, ułożyłam je jeden na drugim. W poprzek przekroiłam na 6 części.
4.. „Pakieciki” ciasta układałam w keksówce na dłuższym boku, jeden za drugim. Ostatni kawałek odwróciłam tak, aby posmarowana strona nie była na zewnątrz.
5.Wierzch posypałam pozostałym parmezanem, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6.Kiedy wypełniło foremkę, wstawiłam je do nagrzanego do 190 stopni z termo obiegiem piekarnika. Piekłam 30 minut. Z foremki wyjęłam dopiero jak troszkę przestygło.
Komentarze